Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Древни цивилизации в центъра на Бургас



Ключови думи:
14 Декември 2007, Петък





Най-старият кръст у нас от X-ти век част от експозицията

Как траките са гадаели с вино, какви са били надгробните им паметници и какво представлява най-старият средновековен християнски паметник, открит у нас. Това са част от тайните на древните цивилизации, които оживяват на открито на централна улица в Бургас. Десетки находки от разкопки в региона са оформени в експозицията "Бургас - кръстопът на древни цивилизации" и разширяват по оригинален начин пространството на Археологическия музей.
Изложбата е изработена по проект на програма "Красива България" и бе открита в навечерието на Никулден. "Опитахме се да съчетаем древното минало на Бургас с периода на превръщането му в град и да покажем откъде е тръгнало развитието му", обобщи идеята за експозицията директорката на Регионален музей - Бургас Цоня Дражева.
Така, около възстановения насип на добре познатите на бургазлии тракийска могила и долмен от XII - VI век пр. Хр., са намерили място и саркофаг от II век, колони, капители и други интересни археологически открития. Част от експозицията е и стена с надгробни плочи от Възраждането, както и най-старият кръст, открит у нас, датиран от Х век.
Компания им правят камъни, образувани при изригването на подводен вулкан и открити при находище край гр. Българово през 60-те години на миналия век. Те символизират култа на траките към скалата и използването й в необлагороден вид.    

Пълният текст:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1973



Прочетено: 2783 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас, Богориди Списание Влъхвите Залез  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Spirit of Burgas Цвете честит рожден ден Пони тоже кони етюд 01 хотел централна градска тоалетна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development