Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Трилогия за Бургас ще пази традициите на поколения



Ключови думи:
09 Декември 2007, Неделя


Автор: В-к Фактор



Потомци на стари бургаски родове, кореняци бургазлии и местни интелектуалци колективно предложиха за традиционната награда на Радио 1 "Бург на годината" да бъде избрана Веселина Казакова.
Казакова е авторка на единствената по рода си трилогия за стария Бургас, която бе представена в градската Художествена галерия "Петко Задгорски" в навечерието на празника на града Никулден.
В трите тома, озаглавени "Носталгично за Бургас", "Личности от стария Бургас" и "Старите бургаски традиции" /ИК "Знаци"/, Веселина Казакова увлекателно и с любопитни подробности разкрива неизвестната за масовия читател история на града.
От страниците на книгите оживява Бургас след Освобождението до средата на миналия век. Това е времето, в което са се зараждали бургаските институции, учреждения, инфраструктура; когато са били изграждани първите болници, училища и храмове; когато градът е бил управляван от духовно богати личности и самите бургазлии са участвали безвъзмездно в строежа му; когато благотворителността е била неизменна част от живота на хората.
Веселина Казакова е дългогодишен спортен педагог, краевед и съпруга на уважавания за времето си лекар-рентгенолог д-р Борис Сотиров. Това че е родена и прекарала целия си живот в Бургас я прави достоверен наблюдател и дори участник в част от разказаните събития.         
Статиите са публикувани в продължение на шест години в редица бургаски периодични издания. В книгите те са групирани по теми, литературно обработени и допълнени с богат снимков материал.
Голямата стойност на трилогията е, че помага да бъде изграден мост между миналото и бъдещето, за да се запазят добрите традиции на Бургас, свързани с благотворителността, всеотдайността и непрекъснатия стремеж към познание на жителите му. Такива мисли споделяха присъстващите на премиерата, сред които потомци на известните бургаски родове Хаджипетрови и Воденичарови, както и родственикът на Захари Стоянов доц. Илия Христов.
А водещият на вечерта композиторът Стефан Диомов, самият той ученик на Казакова, демонстрира как и на практика може да стане това. Със специален поздрав от младите таланти от група "Сезони".


Прочетено: 3155 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
АВТОСЕРВИЗ Колоски на белом фоне Гимназия Раковски Черноморец-Поморие приятелки Конкурс прическа Бургас 2009 Йордановден 2011, Бургас - от Тина Бургаският кей Бодил край Ясна поляна Кукерландия 2011, Ямбол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development