Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Художникът Стоян Цанев подреди 25 уникални платна в Художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас



Ключови думи:
17 Ноември 2007, Събота


Автор: От Румяна Емануилиду



"Спомен за детството", "Метафизичен пейзаж", "Минала любов", "Черния лабиринт", "Усещане за самота" са част от заглавията на мащабните 25 платна - масло и акрил на художника Стоян Цанев, подредени в голямата зала Художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас.
"Такава изложба не се случва всеки ден, тя се появява в определени периоди, когато иска да поднесе някакво послание на зрителите", каза изкуствоведката Пенка Седларска.
Тя добави, че за всички, които следят творчеството на Стоян Цанев, тази изложба е едно от големите му постижения и послание за мащабите на неговата духовност.
Зрителите идват в изложбената зала възторгнати и респектирани от мащабните внушения. Обикновено се разбират по-емоционалните неща в изкуството, но тази изложба е по-духовна и знакова.
Картините са на стойност от 3 до 5 000 евро. Някои откупки бяха направени още преди официалното откриване.
Само преди месец Стоян Цанев беше удостоен с най-голямата българска награда за живопис - "Захарий Зограф" и по традиция се представи със самостоятелна изложба в Самоков, родният град на иконописеца. Наградата бе възстановена след 15-годишно прекъсване през 2000-та година. Нейни носители са били Георги Божилов-Слона, Милко Божков, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Петър Дочев.
Благодарение на тази награда днес музеят в Самоков разполага с колекция от произведения на емблематични за съвременното българско изкуство автори, които вече са признати за живи класици, какъвто е и Стоян Цанев.
Неговата последна самостоятелна изява преди това беше в Базел-Швейцария. Най-новата му експозиция ще остане в Бургас до 23 ноември. От тук ще отпътува за софийската галерия "Кръг плюс", а оттам - за чужбина.

Още:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=1696



Прочетено: 6002 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургаска среща Духовности Vision ухажване съботно кафе тошко Странджански извор Етнографски музей Бургас Труженики моря хотел приморец Приятелки в три цвята съботно кафе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development