Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

АРХАНГЕЛОВДЕН, 8 НОЕМВРИ



Ключови думи:
09 Ноември 2007, Петък





На 8 ноември православната църква чества събор на свети архангел Михаил.

Имен ден посрещат: Ангел, Ангелина, Архангел, Мила, Михаил, Михаила, Гавраил, Михо, Михаела,  Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен, Хана, Ханко.

Специално поздравяваме нашите приятели: Ангел Иванов (Acho, Vorbis, Prascho), Милена Илчева (нотариус), Мишо Златев (мъж на Христина Секлемова), Мишо от Груви (който днес ще черпи всички посетители), Емилия Нашева (апелативен съдия и бивш кандидат за кмет на Бургас),


Денят на Свети Архангел Михаил - Архистратег (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.
В народната представа той е водач на небесните сили и се бори против тъмните духове ва земята. Наричат го още Вадидушник, тъй като вади душите на болните и стари хора.
Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата с изкушенията. Свети Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Нему се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Рангеловска или Архангеловска задушница, една от четирите големи задушници през годината.

 В съботния ден преди Архангеловден е Голямата Задушница. Наричат я още войнишка или мъжка, защото тогава се отдава почит на всички загинали във войните.
През тази година, Задушница е рано, на 1 ноември.
В много селища в България църквите носят името на свети Архангел Михаил и на този ден правят сборове. Прави се курбан от ялова овца или добре охранено шиле, може и овен.

Седмица след Архангеловден започва Коледният пост.

(стар наш приятел, на когото сме загубили следите).



Прочетено: 5915 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Елена дъга Републиканска след ремонта Мой хороший знакомый из Бургаса витраж2 Miss Sixty Конкурс прическа Бургас 2009 Алуминиеви парапети Промоция Един рицар в Париж от Бутик Фрагмент от сграда в Бургас В солнечный день
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development