Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ФСБ в Бургас – част от турнето им “10 години по-късно”07 Септември 2004, Вторник


Автор: Петър ГенчевФСБ са тук отново с грандиозен концерт след като за последно песните им звучаха в Бургас през месец декември 1989 година. Сега предприеха турне “10 години по-късно” в тази 2000 година, трудна за рока, музиката и какъвто и да е вид култура в нашата страна. Отново мисионери: “Ние сме тук, защото от десет години ни упрекват за това, че сме пренебрегнали музикалното пространство и през това време то се е напълнило с какво ли не” – споделят най-ярките представители на българския арт-рок. “40% от нашата публика вече не е в България, но ние събрахме сили да застанем пред това, което е останало от нея. Ние искахме да ви видим. Къде сте вие?” – питат още ФСБ.  “Нашата мисия е обединени да запазим българския рок и българската култура доколкото тове е възможно”.
Всеки един от концертите струва на групата около 15 000 DM. Над 50-киловатовата апаратура, авангардното осветление и сцена се обслужват от над 50 души технически персонал. Турне, невиждано по размери до този момент. Нещо нормално за най-уважаваната българска група отвъд пределите на България, носители на наградата “Грами” за аранжимент на песен на Хосе Фелисиано.
ФСБ създаде първата организация, която свири музика в разширена рок-форма – прогресив арт-рок в България. Те започват да правят и първата електронна музика в България и вкарват като изразно средство първите синтезатори в музикалната продукция, техен е и първият концерт на стадион. ФСБ са първите професионални студийни музиканти у нас, които живееха от ежедневно професионално записване на музика. Тяхна е и първата концертна грамофонна плоча на рок-музика в страната – двойният албум “ФСБ на концерт”.
ФСБ създават и първата мобилна аудиосистема на компоненти за озвучаване на огромни пространства, както и първото осветление за рок-концерти в България. Те правят и първата грамофонна плоча на 45 оборота с качеството на макси-сингъл. Забелязахте ли повторенията – първи, първо…? Все неща, които никой не е казал. И може би ФСБ трябваше сами да си го кажат. И го направиха на концерта “10 години по—късно”.
“Ако усетим онова забравено чувство на усещането, че публиката има нужда от нас, ние сме готови да влезем в студиото и да запишем нов албум. На първо време веднага след турнето ще направим пълнометражен документален филм за групата, който ще се появи на пазара и във формат “DVD” – обещаха музикантите от рок-група № 1 в България.
А концерта в Бургас ще се запомни. Поне още 4-5 години в града ни едва ли ще се случи подобно музикално събитие с такъв мащаб и качество. И това е съвсем нормално, защото както се пее в една песен на ФСБ – “звездите са звезди, защото са високо”…
И ФСБ го доказаха…

Петър ГенчевПрочетено: 18187 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
623
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Изтравниче Дива свиня зад решека Алеята-Бургас камини всичко за отопланието Конкурс прическа Бургас 2009 Конникът в парк Черноморец Бургас Пътна помощ спретната къщурка Пролет на село залез пепи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development