Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Докато не стане вход за ВУЗ, матура не трябва да има, смятат ученици



17 Октомври 2007, Сряда


Автор: News.Bg



Ученици от цялата страната започват протести срещу матурите.

Това съобщиха от Випуск "Единство" по време на пресконференция в БТА.

Ученици от 16 града в страната са против въвеждането на задължителните зрелостни изпити, защото според тях в този им вид те поставят дванайсетокласниците от различните видове училища в неравнопоставено положение.

В пресконференцията участваха Атанас Караджов от Първа езикова гимназия във Варна, Виктория Куцарова от Математическата гимназияв Пазарджик, Деница Дзипалска от 73 СОУ в София, Калина Желева от Първа езикова гимназия във Варна и Надежда Желева - родител.

В този формат матурите са ненужни, субективни и не доказват умения и знания, смятат от Випуск "Единство".

В подписката на интернет-сайта са се включили представители от 16 града и до момента са събрани над 3 хиляди подписа в подкрепа на искането за отмяна на матурите.

Ако исканията не бъдат изпълнени, родителите имат готовност да заведат съдебни искове срещу МОН, обявиха още инициаторите на протеста и уточниха, че до 20-тина дни исковете ще бъдат внесени.

Според тях законът за матурите противоречи на член 23, алинея 3 и 4 от Закона за народната просвета.

Протестите ще започват още в четвъртък-петък, казаха учениците и допълниха, че предстои да бъде уточнено как точно ще се проведат самите протести. По думите им те са избрали протестите, защото смятат, че това е най-подходящия начин да ги чуе обществото.

Предстоят разговори и с министъра на образованието.

„Проблем на самата образователна система е че има голяма разлика между училищата, трябва да има стандартизация, да има ясни критерии", смятат инициаторите на протеста.

По думите им материалът в изнесения примерен изпит по български език и литература в сайта на МОН не е изучен навсякъде. Работа на МОН е да направи тези изпити в един приемлив вид, смятат те.

„Законът нарушава нашите права. Ние сме за матурата, матурата е хубаво нещо, има я във всички европейски страни, но не е наложена по правилния начин",категорични са противниците на матурата.

Инициаторите на протеста заявяват, че:
„Докато няма ясни критерии за оценяване и оценката не стане входна за ВУЗ-овете, не трябва да има матура."

Ако матурата стане показател за знание и може да служи са критерий за подбор на кадри, ВУЗ-овете трябва да ги приемат като равнозначни на кандидат-студентските изпити, смятат учениците.

Според тях форматът на зрелостните избори трябва да бъде тест, но като тестовете, провеждани от международни институции - British council, от TOEFL.

"Такива тестове искаме", заявиха те.

Предлагаме матурите да бъдат проведени, тогава когато станат вход за ВУЗ. Проведена по начина, който е заложен сега, матурата не може да бъде унифициран изход от средното образование, допълниха протестиращите.

 



Прочетено: 3867 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж2 Великденско яйце Театър за драма. опера и балет, Бургас ФОН Созопол Театър за драма. опера и балет, Бургас евро 2008 Конкур глазами зрителя Конкурс прическа Бургас 2009 В очакване на жертвата
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development