Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Черноморкси Фар: ГРЕШКИ В ПРОГНОЗНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ЗА ИЗХОДА НА ИЗБОРИТЕ В БУРГАС



Ключови думи:
10 Октомври 2007, Сряда


Автор: Черноморкси Фар



Последните проучвания на общественото мнение в Бургаска община според МВМД сочат преднина на кандидата на ГЕРБ Димитър Николов.

      Във верността на тази констатация обаче изказват сериозни съмнения експерти от Регионалния център за проучване на общественото мнение в Бургас.

      В аргументацията си за този извод от центъра припомнят грешките на различни социологически агенции през изминали кампании за местни избори от 1999 и 2003 година, когато прогнозните резултати за Бургас силно се разминаваха с реалния изход от изборите.

      Особено характерен пример в това отношение бе кампанията през 1999 г., когато срещу Йоан Костадинов се изправи младият амбициозен кандидат на ОДС Васил Илиев, за когото много столични агенции прогнозираха първоначална победа на изборите. В самото навечерие на вота излязоха други резултати, според които на балотаж отиват Йоан Костадинов и Васил Илиев.

      Действителността обаче показа съвсем друга картина – Йоан Костадинов победи опонента си още на първи тур със смазващ резултат от 60.5 % срещу 28.09 % за Васил Илиев. Силно подценено от столичните социолози бе и представянето на БСП на изборите от 1999 г., когато управляващите ОДС неочаквано загубиха от БСП във вота за съветници. От центъра припомнят,че тогава БСП имаше мнозинство в местния парламент с 26.93 % срещу 25.53% за ОДС. Втората голяма изненада за социолозите бе представянето на „Зелената партия” на Порточанов, която успя да вкара в местния парламент осем съветници. Това също не бе регистрирано от предварителните проучвания на общественото мнение.

      Не по-различна бе картината и по време на местните избори през 2003 година, когато имаше прогнозни резултати на отделни агенции, че води не Йоан Костадинов, а тогавашният кандидат на БСП Стойко Танков.

      По-късно „Алфа-Рисърч” в изследване, проведено от 19 до 23.09. 2003 г. „коригира” тази грешка, като посочи за фаворит Йоан Костадинов, следван плътно от Стойко Танков и Иван Витанов /тогава независим кандидат, подкрепен от управляващата НДСВ/. Резултатът от изборите бе съвсем друг -на балотаж отиде не Стойко Танков, а Иван Витанов. Някои социологически агенции „на повикване” побързаха да оповестят, че бъдещият кмет на Бургас е Иван Витанов. Развръзката от балотажа бе съвсем друга - Йоан Костадинов победи Витанов със смазваща преднина при резултат 60.95 % за Йоан Костадинов срещу 39.05 % за Иван Витанов. Другата голяма изненада за социологическите агенции бе листата със съветници „Инициатива за Йоан 2007 г.” , която за малко не вкара повече съветници от тези на БСП.

      От Регионалния център за проучване на общественото мнение считат, че тази тенденция за надценяване конкурентите на Йоан Костадинов и подценяване на неговия солиден ресурс е налице и в настоящата кампания, в която социолози отчитат неправилно значителна преднина на Димитър Николов пред Йоан Костадинов, точно по същия начин, както правеха това през 1999 г., когато „регистрираха” безрезервно преднина на Васил Илиев.

      По-опитните анализатори на политическите процеси в Бургас обаче помнят развръзката от тази предизборна борба, която настъпи още на първи тур, и то в полза на Йоан Костадинов!

      Подобни грешки в прогнозните резултати понякога са случайни поради особената специфика на проучванията в отделните региони, но за съжаление в много случаи са тенденциозни и целят предварителна манипулация на обществените нагласи спрямо изборния резултат – считат от Регионалния център за проучване на общественото мнение в Бургас.



Прочетено: 3665 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
9
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Земя на хоризонта Странджа, старите дървета ВИК УСЛУГИ БУРГАС Българско село Зима в Странджа булка от Бургас хотел pepi Момчета
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development