Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Проф. Димов:В Созопол имаме все по-добри условия за "Аполония"



Ключови думи:
09 Септември 2007, Неделя





В момента в Созопол се провежда 23-тото издание на „Аполония”. Има ли нещо, което прави тазгодишния фестивал по-различен и запомнящ се от останалите?
За мен различното е, че го има. Всяка година питам ще има ли пак „Аполония”. Което, от една страна ме учудва, от друга ме кара и аз да бъда скептик. Ние всяка година подписваме споразумение с общината за провеждането на фестивала, но според мен, би трябвало да действат по-дългосрочни договори. Толкова години очаквам да ме покани Общинския съвет да поговорим за „Аполония”, за проблемите и какво бихме могли да направим повече. И тази година обаче това не се случи.
При откриването на фестивала, вие акцентирахте на младите таланти. Това ли е основната ви идея и цел - да откривате и популяризирате младите надежди в изкуството?
Новото в „Аполония” наистина са младите таланти-артисти, художници, поети, певци. Въпреки, че структурата на съставяне на програмата не се е променяла от основаването на фестивала - паралелното провеждане на прояви от различните видове изкуства, на няколко сцени. Това е уникалното, тъй като съжителството на всичките изкуства заедно обогатява палитрата на изживяванията на посетителите. Ако се вгледате- 90% от публиката на „Аполония” са млади хора, което е гаранция, че „Аполония” ще я има.
Как намирате Созопол? Идвайки веднъж годишно в края на август за откриването на поредната „Аполония”, сигурно виждате града с различни очи, от постоянните му обитатели?
Има хубави неща, които видях в Созопол. Много от сградите в Стария град са обновени и там се строи в стила на стария град, като се запазва автентичния вид на къщите. Много е приятно да се види, че се строи с грижа за архитектурното наследство. 
Това, което не ми харесва, е бурното строителство в Новия град. Но разбирам, че хората са собственици и строят.
Какво мислите за обновената база за провеждане на културни мероприятия? Сигурно сте забелязали тези промени..
Много съм доволен от тези дейности. На 20-годишнината на фестивала бе обновен Амфитеатъра, тази година читалищния салон е с нови седалки, редовете са по-широки, въобще е по-комфортен за зрителите. Бяха монтирани климатици в киносалона, в читалището, в Археологическия музей. Заседателната зала на читалището е направена много модерно, с оборудване за провеждането на различни прояви. Входът на читалището е обновен. Има много заможни хора в Созопол, които биха могли също да помислят да се включат и да подпомогнат обновяването на града. 
Вие сте бил в политиката. Какво е мнението ви за местния политически живот?
Принципно „Аполония” не се занимава с политика, защото културата е надпартийна. Аз самият бях в политиката, но се оттеглих, защото разочарованието ми беше много голямо.
         Надявам се като свърши 4-годишния мандат на това общинско ръководство, хората да си дадат ясно представа за свършеното. Разбирам трудностите на един кмет и на общината като цяло. За съжаление много рядко се получава да има председател на Общински съвет и съветници, които да са на едно мнение с кмета. От там произлизат забавяния, блокировки на идеи и проекти. Иска ми се да минем в по-добър етап на политически отношения.
Аз бях посланик 4 години в Дания. Първо там не може да се разбере кога се провеждат избори. Кампанията трае две седмици и в момента, когато изборите свършат, вечерта виждаш опоненти взаимно да се поздравяват за коректната кампания, отчитат постиженията на другите и си благодарят. И после започват да работят заедно. Много често в парламента опозицията приема предложения на правителството и казва „Това е добро за страната и ние сме „за”. Тук за съжаление това не се случва.
Созопол все още е един малък град, по отношение на жителите му, няма и 5000 души. Редно е тези хора да помислят за общото благо и да прокарват решения, които ще направят градът им по-добър и хората по-заможни.     
В заключение се надявам, че финансовата свобода на общините най-после ще добие някакви реални измерения. Би трябвало за в бъдеще делът на общините в събирането на местните данъци да нарастне, което ще ги направи по-богати. Безспорно има прогрес, но държавата не може да се грижи за всичко. Самоинициативата в общините ще създаде по-добри условия.    
Последните четири „Аполонии” направихте докато кмет на община Созопол е Веска Караманова. Как си взаимодействахте с нея? 
Познавам се с Веска Караманова от основаването на „Аполония”. Тя беше началник отдел „Култура” в читалището и знае много добре какво е „Аполония” и как е създадена. Мога да кажа, че през тези 4 години, ни помогна да намираме все по-добри условия за фестивала. Аз й пожелавам успех, защото и занапред ни предстои да работим с общинското ръководство на Созопол. 
http://www.sozopol.bg


Прочетено: 3695 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
димитров ден Река Сена, Париж от Бутик Pepi Pepi аз Море,земя, въздух Инкубатори за люпене на яйца МАШИНИ ЗА  БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ 1690 ЛВ. PROFI  www.serafimov-systems.eu Ремонт носачи Казанлък Александропулис, юни.2007
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development