Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Рекламата на Черноморието- баби столетнички, а не русалки



24 Август 2007, Петък


Автор: в."Стандарт"



Морски бриз и прясна риба в менюто всеки ден са новата рецепта за дълголетие и добро здраве на хората по родното крайбрежие. Черноморието оспорва вече първенството на Родопите по столетници на глава от населението. Почти не минава ден във Варна или в съседните общини да не празнуват някой вековен юбилей. Най-възрастната жена край морето, живяла почти на пъпа на града, а не сред чист балкански въздух, удари вчера рекордните 105 години. Не дългокраки млади хубавици, а старици, доживели век, са истинска атракция и могат да са новият рекламен трик за следващия туристически сезон, усетиха се първи хората в бранша. Клипове с лика на баби здравенячки смятат да въртят туроператори на предстоящите европейски и световни борси.
Алея на столетниците в Провадия обеща наскоро кметът Марин Георгиев. Малкото градче край Варна започна европейската 2007 с юбилей на стогодишния дядо Драгий, а след него засади дърво и баба Иванка.
"От труд и мъка не се умира", твърди столетницата Велика Събева. Рожденият й ден вчера започна с поредица поздравления от районното кметство и женската вокална група от местния клуб на пенсионера "Детелина". Баба Велика, която от скоро е и член на клуба, дори се включи в едно от изпълненията на песен за Левски. Възрастната жена живее в двустаен апартамент със своята 79-годишна дъщеря Невяна Кръстева. И двете жени се радват на добро здраве, но баба Велика призна, че напоследък се срамува от това, дето малко забравя. Иначе вижда добре, макар и с очила, обича да плете, чете вестници и книги, грижи се сама за себе си. Любимите й автори са Радой Ралин и Марко Семов. Следи изкъсо политическия живот в града и страната. Скоро обаче не е ходила да гласува, защото годините й натежали, а й невинаги има транспорт до урните. Когато я болели краката, ходела на лекар, но не употребява никакви лекарства. На младини попийвала по малко ракия, но вече не близва. Сега набляга на кафето, което пие с огромно удоволствие и без да й пречи на сърдечната машинка. Обича да хапва пиперена чорба, но рибата я крепи силна и здрава. Баба Велика е отгледала четири деца, пет внуци, седем правнуци и една праправнучка, която сега е на 13 г. Рецептата й за дълголетие е в оптимизма, който я е съхранил през годините, когато загубва съпруга и една от дъщерите си.



Прочетено: 4510 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
булка от Бургас Бургаският мост през 2011 г. през деня не трябва да спиш! Бургаският кей Стилът на знаменитостите Изпращане... Бул Христо Ботев в Бургас Аз в Лондон Лутън За Майсторите!!!!!!! Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development