Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Принципът "copy-paste" за плоския данък не върви



Ключови думи:
22 Август 2007, Сряда


Автор: econ.bg



Финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов представиха мнението си относно въвеждането на плоския данък у нас. Този данък ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци. Данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната

 

 

 

 

 

Няма достатъчно яснота около въвеждането на плоския данък у нас. Това становище беше изразено от финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов - регистрирани одитори, членове на Института на дипломираните експерт - счетоводители /ИДЕС/ по време на пресконференция на тема: "Мястото на плоския данък в съвременното данъчно облагане в България! Как предлаганият от правителството нов данък ще се отрази на доходите на физическите лица?".

 

 

Финансистите поставиха въпроса за повече информираност в обществото по отношение на новите данъчни правила.

 

 

10-те процента са "безпрецедентна данъчна ставка", заявиха финансистите. Плоският данък освен това поставя при равни условия всички данъкоплатци у нас. Сред позитивните ефекти, които очакват финансистите от въвеждането на новия данък, е и намаляването на данъчната бюрокрация чрез опростяване на данъчните декларации.

 

 

Сред негативните ефекти, които бяха посочени на пресконференцията, е фактът, че най-сериозно данъкът ще засегне групите хора, които имат минимален доход до 200 лв. Ако бъде премахнат необлагаемият минимум, хората с доходи между 200 и 300 лв. ще бъдат допълнително обременени. Затова финансистите предложиха необлагаемият минимум да бъде запазен за известно време, а не да бъде премахнат напълно.

 

 

"Вярвам, че българският законодател е изминал дълъг път и съм убедена, че ще намери верния баланс между данъчната политика и социалните аспекти", заяви Светла Найденова.

 

 

Въвеждането на плосък данък от 10 процента от началото на 2008 година ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци, смята Стефан Ненов. В момента едноличните търговци текущо се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане, където данък печалба е 10 процента. Те обаче са задължени да подават годишни данъчни декларации по закона за данъците върху доходите на физическите лица, пише Дарик радио. Така в края на годината се облагат още веднъж с по-висока ставка.

 

 

Най-ниското стъпало в скалата е 18 на сто, следва 20 процента и най-високата ставка е – 22 на сто. Според Ненов с въвеждането на плосък данък от 10 процента данъкът, който ще плащат едноличните търговци както месечно, така и годишно ще е в един и същ размер. "Ако всички облекчения, които сега се ползват при облагането на личните доходи, отпаднат данъчната тежест ще се увеличи, каза Светлана Найденова.

 

 

Този подход от своя страна няма да е правилен, тъй като налог ще се начислява не върху доходите, а върху приходите. За да няма увеличение на данъчното бреме за хората с най-ниски приходи, одиторите предлагат да се запази някакъв размер на необлагаем минимум. Те не подкрепят предложението да се дават допълнителни средства, с които да се компенсира по-високия данък, тъй като ще се увеличат разходите по администрирането.

 

 

Найденова още добави, че въвеждането на данъка не трябва да бъде самоцел. "Един данъчен закон трябва да бъде точен, ясен и справедлив", смята одиторът.

 

 

Освен това, финансистите изразиха стоновището, че данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната и да бъде адаптиран към нея. По думите на Ненов, правителството не бива да действа на принципа copy-paste и директно да взаимства от друга икономика, като го внедри у нас. Според него етапът, в който се намира страната ни, е подходящ за въвеждането на плоския данък. 15 са страните, в които има плосък данък, като в пет от тях са го въвели от началото на тази година. Това са бивши комунистически страни, като единственото изключение е Исландия, в която обаче единната данъчна ставка, въведена през 2007 година, е 35,7%.



Прочетено: 3510 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Поглед от дрон АХИЛОЙ vvz Мебелна Фабрика ДИЕЗ Изгрев Фонтанът на площад Истанбул майк бургаска среща Велодорожка Spirit of Burgas врабец
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development