Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Принципът "copy-paste" за плоския данък не върви



Ключови думи:
22 Август 2007, Сряда


Автор: econ.bg



Финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов представиха мнението си относно въвеждането на плоския данък у нас. Този данък ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци. Данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната

 

 

 

 

 

Няма достатъчно яснота около въвеждането на плоския данък у нас. Това становище беше изразено от финансистите Светлана Найденова и Стефан Ненов - регистрирани одитори, членове на Института на дипломираните експерт - счетоводители /ИДЕС/ по време на пресконференция на тема: "Мястото на плоския данък в съвременното данъчно облагане в България! Как предлаганият от правителството нов данък ще се отрази на доходите на физическите лица?".

 

 

Финансистите поставиха въпроса за повече информираност в обществото по отношение на новите данъчни правила.

 

 

10-те процента са "безпрецедентна данъчна ставка", заявиха финансистите. Плоският данък освен това поставя при равни условия всички данъкоплатци у нас. Сред позитивните ефекти, които очакват финансистите от въвеждането на новия данък, е и намаляването на данъчната бюрокрация чрез опростяване на данъчните декларации.

 

 

Сред негативните ефекти, които бяха посочени на пресконференцията, е фактът, че най-сериозно данъкът ще засегне групите хора, които имат минимален доход до 200 лв. Ако бъде премахнат необлагаемият минимум, хората с доходи между 200 и 300 лв. ще бъдат допълнително обременени. Затова финансистите предложиха необлагаемият минимум да бъде запазен за известно време, а не да бъде премахнат напълно.

 

 

"Вярвам, че българският законодател е изминал дълъг път и съм убедена, че ще намери верния баланс между данъчната политика и социалните аспекти", заяви Светла Найденова.

 

 

Въвеждането на плосък данък от 10 процента от началото на 2008 година ще коригира несправедливостта при облагането на едноличните търговци, смята Стефан Ненов. В момента едноличните търговци текущо се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане, където данък печалба е 10 процента. Те обаче са задължени да подават годишни данъчни декларации по закона за данъците върху доходите на физическите лица, пише Дарик радио. Така в края на годината се облагат още веднъж с по-висока ставка.

 

 

Най-ниското стъпало в скалата е 18 на сто, следва 20 процента и най-високата ставка е – 22 на сто. Според Ненов с въвеждането на плосък данък от 10 процента данъкът, който ще плащат едноличните търговци както месечно, така и годишно ще е в един и същ размер. "Ако всички облекчения, които сега се ползват при облагането на личните доходи, отпаднат данъчната тежест ще се увеличи, каза Светлана Найденова.

 

 

Този подход от своя страна няма да е правилен, тъй като налог ще се начислява не върху доходите, а върху приходите. За да няма увеличение на данъчното бреме за хората с най-ниски приходи, одиторите предлагат да се запази някакъв размер на необлагаем минимум. Те не подкрепят предложението да се дават допълнителни средства, с които да се компенсира по-високия данък, тъй като ще се увеличат разходите по администрирането.

 

 

Найденова още добави, че въвеждането на данъка не трябва да бъде самоцел. "Един данъчен закон трябва да бъде точен, ясен и справедлив", смята одиторът.

 

 

Освен това, финансистите изразиха стоновището, че данъкът трябва да бъде съобразен с реалната ситуация в страната и да бъде адаптиран към нея. По думите на Ненов, правителството не бива да действа на принципа copy-paste и директно да взаимства от друга икономика, като го внедри у нас. Според него етапът, в който се намира страната ни, е подходящ за въвеждането на плоския данък. 15 са страните, в които има плосък данък, като в пет от тях са го въвели от началото на тази година. Това са бивши комунистически страни, като единственото изключение е Исландия, в която обаче единната данъчна ставка, въведена през 2007 година, е 35,7%.



Прочетено: 3506 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Best friends водопадите край с .Стоилово.JPG Кавказка иглика Мебелна Фабрика ДИЕЗ Бургаският кей камини Змийския остров - Созопол Есен в Странджа Бургас-моста МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND къща Есен в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development