Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Камено ощетено с нови 400 000 лв. от екоглоби



12 Юли 2007, Четвъртък


Автор: Burgas Info



 

Бургаският апелативен съд отложи за 20- ти септември делото по казуса за неизплатените от РИОСВ Бургас на община Камено пари от екоглоби наложени на „Лукойл Нефтохим”.

Делото срещу екоинспекцията бе спечелено от община Камено на първа инстанция с решение на Бургаския окръжен съд и обжалвано от РИОСВ пред Апелативен съд.

Съдийският състав възложи да бъде направена експертиза, която да установи какви пари от екоглоби рафинерията е превеждала на РИОСВ и как са били разпределяни те между двете общини Камено и Бургас. Експертизата ще обхваща посочени от съда периоди и ще се извършва на база на счетоводните документи в РИОСВ и Агенцията за държавни вземания – Бургас, от където са минавали парите.

За разлика от предните заседания на БОС, за първи път в залата днес се яви и шефът на РИОСВ Симеон Симеонов, заедно с трима адвокати. Съдът отхвърли искането им за техническа експертиза, която да установява какъв тип замърсявания е имало през периода и на територията на чия община са били те.

„Вярвам, че съдът ще се произнесе в полза на община Камено. Междувременно закононарушенията от страна на РИОСВ Бургас продължават и ние продължаваме да търпим загуби”, заяви след заседанието кметът на Камено Димитър Которов. Само за 5 месеца по сметките на екоинспекцията са постъпили нови над 400 000 лв. от екоглоби на „Лукойл Нефтохим”. Нарушавайки закона, Симеон Симеонов не е превел 80 % от средствата на община Камено, с което продължава да ощетява местните жители,  погазвайки всички юридически норми.

Делото на община Камено срещу РИОСВ бе заведено преди няколко месеца, след като се установи, че екоинспекцията нарушава чл. 65, ал. І от закона за околната среда и водите. Съгласно него, 80 % от санкциите е трябвало да бъдат преведени на община Камено, тъй като същият процент от рафинерията се намира на нейна територия. Вместо това, по решение на шефа на РИОСВ Симеон Симеонов, парите са били преведени на Бургас вместо на Камено. Заради това нарушение на закона БОС излезе с решение, че искът на община Камено е основателен и осъди РИОСВ да  заплати стойността му в размер на 1 818 383, 56 лв.

Направената тогава съдебна експертиза установи, че всъщност сумата от екоглоби е много по- голяма и е в размер на близо 5 млн. лв. Това показа, че РИОСВ е ощетявала община Камено в продължение на години и вероятно сумата, която е трябвало да получи Камено е многократно по- голяма.

 



Прочетено: 2351 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургаски залез.JPG Площад Тройката, Бургас Созопол primorec завихряне Елена най-приятното място за релакс 6 Гараж на село прозорци в хале красиви по всяко време аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development