Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Несебър благослови строежите на Иракли



07 Юни 2007, Четвъртък


Автор: Burgas Info



 

Общинският съвет на Несебър даде зелена светлина за застрояването на местността Иракли. С пълно единодушие съветниците са гласували във вторник устройствен план за курорт Иракли. Схемата предвижда изграждане на хотели и вили върху 40 000 дка от все още незастроената черноморска местност. "Строежите ще са само двуетажни. Плътността на застрояване ще е едва 20% и сме предвидили останалите 80% за озеленяване", обясни шефът на общинарите Янаки Стоянов.
Схемата за застрояване се основава на проектите на Сдружението на частните собственици на земи в Иракли. Председателят на ОбС твърди, че самите собственици настоявали постройките да са нискоетажни и да не се строи плътно. Стоянов каза, че строителството на Иракли ще започне след 4 август. До тази дата е в сила мораториум върху строежите в местността, който бе наложен от екоминистъра Джевдет Чакъров миналата година след шумни протести на спонтанното гражданско сдружение "Да спасим Иракли". Министърът би могъл да удължи с още година забраната. Преди 2 седмици сдружението е подало тъкмо такова искане до Чакъров, каза вчера Надежда Максимова, която е сред основателите му. До още 2 седмици по закон той трябва да отговори.
Иракли попада в една от зоните, предложени от български учени за "Натура 2000". Тя е сред онези 37 обаче, които правителството отложи за "прецизиране" за октомври. Същевременно кабинетът даде срок на общините дотогава да одобряват общи и подробни устройствени планове независимо от проектозоните. Точно това се случва в момента по цялото Черноморие, където са болшинството от отложените зони. Вчера група от природозащитни организации призова в писмо правителството незабавно да се въведе превантивна защита при разглеждането на инвестиционни проекти във все още необявените с министерски заповеди зони, включително 37-те отложени. Това е и изрично изискване на 2-те евродирективи, по които се прави екомрежата, и Еврокомисията може да санкционира България в близко бъдеще за унищожени проектозони.
Много проекти грозят бъдещите защитени територии - вилното селище "Азур дел Мар" и голф комплексът край Калиакра например вече се строят, в Ропотамо също ще се прави комплекс, в планинските зони също се планират хотели и ВЕЦ. "Само в Шабла и около Дуранкулашкото езеро след министерското решение са приети на 200 изменения на устройствените планове", отбеляза депутатът от ДСБ Евдокия Манева.



Прочетено: 2539 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ РК витраж1 аз Лилиум Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 След баня отгоре е по-забавно и по-безопасно Флора Бургас 2009 Бургас-моста коте
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development