Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГЕРБ иска полицейски „ловци” на платени гласове



18 Април 2007, Сряда


Автор: Burgas Info



 

Да бъде изработен ефективен механизъм за предотвратяване на   купуването на изборни гласове, настоява ГЕРБ Бургас.

Повод за предложението на хората на Бойко Борисов е установената порочна практика преди избори масово да се купуват гласове, съобщиха от пресцентъра на организацията. 

Несанкционирането на този пошъл модел е заради липсата на политическа воля, тъй като тази тенденция обслужва съществуващите партии и бизнес структури, смятат от ГЕРБ.

Юристите на сдружението започват да разработват механизъм за реално и ефективно предотвратяване и за ограничаване купуването на гласове. Идеята е да бъдат идентифицирани и дефинирани точно този род взаимоотношения в обвинителните актове, изготвени от прокуратурата и те да са достатъчно обосновани и подкрепени с доказателства, така че да водят до реални присъди.

Независимо, че съвсем от скоро - октомври 2006 г. в Наказателния закон съществува текст, касаещ явлението, от ГЕРБ смятат, че спецификата и  обществената значимост на проблема изискват  да бъде обособено специализирано звено от специално обучени полицейски служители, дознатели и следователи, както и прокурори, които да се занимават точно с залавянето и уличаването на купувачите на гласове.

От ГЕРБ смятат още, че заради трудността на събирането на доказателствата в закона трябва да се предвиди разрешаването и използването на специални разузнавателни средства за уличаване на изборните търговци. Това според юристите на партията ще доведе до произнасяне на бързи и справедливи присъди и като цяло ефективно прилагане на закона, за да не се превърне и този нов текст в мъртъв и неприложим.

Според ГЕРБ моментната практика води до опорочаване на изборните резултати, което е в ущърб с реалния вот на избирателите и демократичните норми.

 Разработените от юристите на ГЕРБ предложения ще бъдат оформени и внесени в парламента като проект за промени в Наказателния кодекс. Ако политиците от останалите партии имат волята да ускорят обсъждането и  приемането им, те могат да бъдат въведени още преди местните избори.

 От ГЕРБ смятат, че идеята им вероятно ще срещне съпротива от страна на старите партии и новорегистриращите се бизнес сдружения. Това обаче щяло да покаже, кой всъщност има интерес от масовото купуване на гласове.



Прочетено: 2076 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Цвят на череша с пчели Преминаването забранено! Кокили за Строители!!! Машините на Леонардо pepi Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 Конкурс прическа Бургас 2009 хотел приморец Маската Фрагмент от сграда в Бургас червено
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development