Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Прокуратурата се заема с Йоан Костадинов



05 Март 2007, Понеделник


Автор: Burgas Info



Кметът на Бургас заобикалял закона за обществените поръчки

Върховната касационна прокуратура нареди да бъде образувано досъдебно производство срещу кмета на Бургас Йоан Костадинов за нарушение на Закона за обществените поръчки. Това обяви окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов. Срещу кмета имало постъпили данни, че е облагодетелствал свой приближен. Папката с материалите срещу кмета е била разпределена на бургаския прокурор Милена Досева. Тя е образувала делото не директно срещу Костадинов, а срещу "виновните длъжностни лица от общинската администрация".
"Така е преценила, така е постъпила. Би следвало тя да изпълни изцяло дадените указания, но може би е решила така, за да се установи дали има и други виновни лица, което НПК позволява", каза шефът на окръжната прокуратура. Самата Досева отказа коментар.
Въпросните указания са били подписани от прокурор Катя Антонова от спецотдела за борба с корупцията във ВКП. Самата тя обаче вече не била в този отдел и шефът му Бойко Найденов обясни, че все още не е разпределил на друг прокурор делата й.
Според постъпилите в прокуратурата данни Костадинов е сключил договор с частната фирма ЕТ "МИМ Вандева" за благоустрояването на парк за отдих в ж.к."Меден рудник", без да организира конкурс. Заобиколил е Закона за обществените поръчки, като възлагал заданията на парче. С фирмата първо бил сключен договор за направа на част от тротоар, после за другата част, следват и поредица договори за всяка малка алея. Законът позволява търговете да се избегнат, ако терените са прекалено малки.
"МИМ Вандева" е собственост на съпругата на бившия бургаски общински съветник Иван Вандев. В отчета на Йоан Костадинов след последните местни избори името на Вандев бе посочено като един от основните големи спонсори на предизборната му кампания. Самият Вандев влезе в бургаския парламент с листата на Йоан Костадинов, но после подаде оставка.
Делото за парка в "Меден рудник" стигна до ВКП, след като прокурорите в Бургас два пъти отказаха да работят по него. Първо окръжната прокуратура го прекрати поради липса на извършено престъпление. После същото направи и апелативната.
Сега от прокуратурата изучават и нови постъпили материали срещу кмета. Те се съдържат в ревизионен акт на Сметната палата, който бе връчен официално на Йоан Костадинов на 19 февруари. Вътре имало данни за нарушения на закона при отдаването и замените на общински терени. Костадинов не бе открит за коментар.



Прочетено: 4157 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Welcome Театър за драма. опера и балет, Бургас Spirit of Burgas Списание Влъхвите Старият Бургас Есен в Париж от Бутик Лятото
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development