Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

10 болни от заушка от началото на годината



02 Март 2007, Петък


Автор: Burgas Info



Десет случая на болни от епидемичен паротит (заушка) са установени в Бургаска област от началото на годината, съобщиха от пресцентъра на РИОКОЗ.

Причина за увеличаващия се  брой болни според специалистите е прекъсването на ваксинациите между 82-ра и 86-та година, както и имунизирането по-късно на децата със съветска ваксина, която изгражда имунитет в рамките на 15 - 20 години.
От РИОКОЗ Бургас очакват инструкции от Министерството по здравеопазването за провеждане на извънредна имунизация.
Междувременно стана ясно, че ще бъдат отпуснати безплатни количества ваксини за всички желаещи, които не са боледували от заушка и не са били имунизирани. Парадоксалното в случая обаче е, че първите количества ваксина щели да бъдат готови едва след три месеца, което се дължи на законовите процедури. От Министерство на здравеопазването ще бъдат отделени 2 милиона лева за ваксината, с които пари тя ще бъде закупена и изпратена до 28-те поделения на РИОКОЗ в страната.

Епидемичният паротит е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Заболяемостта е най-висока през пролетните месеци. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Вирусът се отделя с пръските на слюнката от устната кухина при говор, кихане и плач. Не се изключва и предаване на заразата по контактно-битов път-посредством играчки, съдове, предмети, които са прясно замърсени от болен, най-вече при тесен контакт между деца в детските заведения или в семейна обстановка.

Всички случаи на усложнение се лекуват при болнични условия. Възприемчивостта на населението е висока.



Прочетено: 2793 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Гараж на село Тухлена селска къща Кой си изгуби мидите? Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ ЛОНДОН ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК пазач Секс шоп в град Бургас, многообразие на еротика.. Кокили за Строители Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development