Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

МОН пуска пробни тестове и в състезания



03 Февруари 2007, Събота


Автор: Burgas Info



 

 

Седмокласници от цялата страна могат да участват в състезание за решаване на тестове по български език и литература и по математика. От тази година с въпросници ще се кандидатства в гимназиите. Конкурсът ще е в три кръга, съобщи просветният министър Даниел Вълчев. Общинските състезания ще са на 17-18 февруари. На 10-11 март са областните кръгове. До финала на 21-22 април ще бъдат допуснати първите 50 деца от областните състезания. Идеята е на последния кръг учениците да решават тестовете едновременно на компютър. Обмисля се възможността победителите да не се явяват на изпитите за гимназиите.
Министърът посочи, че през януари отсъствията на учителите намаляват, но остава проблемът със заместващите лектори. 25% от учителите правят 90 на сто от регистрираните отсъствия, а за повече от половината от часовете се осигурява заместващ педагог. При учениците също има тенденция за намаляване на отсъствията.
Междувременно образователни експерти обявиха на семинар в Русе, че за 3 години са образувани 112 съдебни дела на родители срещу училища за наказани ученици. Около 80 на сто от тях съдът е решил в полза на родителите. Санкциите в общинските училища се обжалват пред просветните инспекторати, а в държавните - пред министъра. Родителите обаче вече подминават тази процедура и директно търсят правата си в съда, коментираха от съюза на работодателите в системата на народната просвета. 4 наказания могат да се налагат на учениците - забележка, предупреждение за преместване в друго училище, преместване до края на учебната година и смяна на формата на обучение от дневна в самостоятелна.

КОНТРОЛ
Част от висшите училища приемат повече студенти от разрешеното, обяви Даниел Вълчев и уточни, че ще сезира агенцията по акредитация за нарушенията. Той обаче не уточни в кои вузове са засечени те. В новия закон за висшето образование трябва да се завишат санкциите, след като правилата не се спазват, коментира министърът.




Прочетено: 4008 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Поглед от дрон Дива свиня зад решека Машините на Леонардо Американски Кокили за Строители ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА късче от Морската градина Три девойки ученички Spirit of Burgas Мой хороший знакомый из Бургаса витраж1 Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development