Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

РИОКОЗ съветва любителите на свинско



18 Декември 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



“В дните около коледните и новогодишни празници е увеличена консумацията на свинско месо и продукти, често добити от лични стопанства и лов. Периодът на празниците и следващите месеци е период, в който най-често се регистрират епидемични взривове от трихинелоза”,   съобщиха от Регионалнатата инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Бургас.

От сайта на РИОКОЗ научаваме, че човек се заразява при консумация на недобре термично обработено месо и месни продукти от диви и домашни свине, непреминали ветеринарен контрол. Месото на заразените животни остава с непроменен вид. Намиращите се в мускулните влакна паразити са с малки размери и са невидими без специални методи за изследване.

След консумация на заразеното месо и месни продукти паразитите попадат в стомаха, освобождават се от капсулите, в които се намират и преминават в червата, където нарастват, размножават, раждат хиляди млади трихинели, които чрез кръвта се разнасят във всички органи. Окончателно се установяват в двигателните и скелетни мускули, оставайки заразоспособни от няколко до десетки години.

Заболяването се проявява най-често от седмица до месец след консумацията. Неговата тежест е в зависимост от количеството на постъпилите в организма паразити и от общото състояние на организма .

            “Опасността произтича от бурната алергизация на организма, от разпада на собствените мускулни влакна и от продуктите на паразитите. Настъпват тежки усложнения в множество органи и системи - най-често миокардити, менингоенцефалити, пневмонии, остра сърдечна недостатъчност, хепатит, нефрит”, съобщава д-р Параскева Димова, главен експерт в отдел “Медицинска паразитология”.

            От сайта ни съветват, че можем да се предпазим като консумираме само месо, което е минало ветеринарните проверки.



Прочетено: 2148 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Кукерландия 2011, Ямбол Весела хотел приморец ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК полети и пристани 01 Аз И Брат ми  с децата . Spirit of Burgas св. Николай Чудотворец Един рицар в Париж от Бутик Залез Гиацинт
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development