Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Черноморското крайбрежие извън Натура 2000



13 Декември 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



Министерството на околната среда и водите отстъпи пред натиска на бизнес интересите и ще извади черноморското крайбрежие от НАТУРА 2000. Това стана ясно от среща на министър Джевдет Чакъров с областните управители и кметовете на общините от областите Добрич, Варна и Бургас.

На този етап България е готова да предостави 24 на сто от територията си за европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, съобщиха от ековедомството.

През ноември националният съвет по биологично разнообразие към Министерство на околната среда и водите одобри в европейската екомрежа да влязат общо 225 терена с обща площ от 3,42 млн.хектара, които представляват 33% от територията на България.

Одобрението на списъка с терените стана под условие още на първото заседание, защото Националното управление по горите поиска да се отложи одобрението на 29 терена с обща площ от 1,9 млн.хектара за вкарване в НАТУРА 2000, за да прецизират границите им. 

В началото на миналата седмица НДСВ поиска да се намалят наполовина терените, които са бяха одобрени за европейската екологична мрежа. Срещу НАТУРА 2000 се обявиха и всички кметове от крайморските общини.

Заместник-министърът на околната среда Йордан Дардов съобщи, че ековедомството е решило да извади от първоначалния списък промишлените зони, урбанизираните територии и населените места. Той уточни, че България сама определя режима за ползване на земите, които попадат в НАТУРА 2000.

Местните власти и жителите на районите, които попадат в защитените зони, възприемат това като рестриктивна мярка, а включването на собствеността им в мрежата ще доведе до повишаване на цената на имотите им, коментира Дардов, така както това се е случило в Гърция.

Собствениците на земеделски земи, които попадат в НАТУРА 2000, ще бъдат компенсирани по няколко начина, каза пред журналисти днес заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев, който участва в срещата на министър Джевдет Чакъров с представителите на общините от Черноморския регион за обсъждане на проекта.

Обезщетенията ще осигуряват от Кохезионния фонд на Европейския съюз, от бюджета, националния агроекологичен план и от НАТУРА 2000 за земеделски земи и гори.

Собствениците могат да кандидатстват по проекти и да печелят финансиране на имотите си. Няма да има ограничение за строителството, нито унифициран подход при разрешителните за проектите, всеки обект ще се оценява индивидуално. Новият момент при процедурите за строителство в зоната на европейската екологична мрежа е, че ще се прави оценка за въздействие върху местообитанията на биологичните видове. Тези, които оставят земите си пустеещи и необработени, няма да имат право на компенсации, уточниха от МОСВ.

Единият от начините за компенсиране е чрез директни плащания от ЕС, свързани с размера на площта, която те използват. Тези, които попадат обаче в необлагодетелстваните региони /с височина над 700 метра или наклон над 7 градуса/ ще получат допълнителни средства към директните плащания. Същевременно тези стопани могат да кандидатстват и за проекти по програма САПАРД в така наречената агроекологична мярка, уточни заместник-министър Пейчев.

Той каза още, че най-много средства са предвидени за отглеждане на енергийни култури. Тези стопани ще получават вместо предвидените 25 процента преки плащания от ЕС, субсидия в размер на 100 процента и тази сума ще бъде равна на сумата, която получават колегите им от другите страни-членки на Евросъюза. Сред енергийните култури са рапицата, слънчогледът и други.   

Ползвателите на земеделска земя, която е чужда собственост, също ще получават от 50 до 200 евро на хектар директна субсидия, която би могла да достигне до 500 евро на хектар. В т. нар. необлагодетелствани райони могат да се добавят 400 евро на хектар, което заедно с преките плащания прави максимална субсидия от 600 евро на хектар, или 120 лв. на дка, обясни Димитър Пейчев.

При положение, че цената на земеделската земя в някои от тези необлагодетелствани райони е от 120 до 150 лв. на дка, "това означава, че за година и нещо собствениците ще получат парите си за земята и няма да е необходимо да я продават". Тази земя ще може да им носи допълнителен постоянен доход или рента, каза Димитър Пейчев. Според него делът на земеделските земи в защитените зони, които вероятно ще бъдат около 20 процента, е 8-10 процента.

Кметовете от черноморските общини не повярваха на прогнозата за благоприятното въздействие на НАТУРА 2000 върху цената на земите им. От местната власт коментираха, че не са били запознати с възможностите за компенсации./econ.bg/



Прочетено: 2414 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Учебници CALLAN метод Созопол Ученички пазач Стилът на знаменитостите ЛОНДОН АВТОСЕРВИЗ Бургас, мостика Нощен Париж от Бутик място и за влюбени МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development