Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Трябва ни национална програма за обучение на кадри по европроектите, смята Фатме Илияз



07 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Общините да проявят по-голяма активност и да се запознаят с възможностите за привличане на пари от еврофондовете – призовава народният представител и зам.-председател на парламентарната комисия по Евроинтеграция Фатме Илияз в писмо до кметовете на 13-те бургаски общини.
Писмото разяснява начините за кандидастване по новите оперативни програми на ЕС с парите, от които бургаските общини могат да изграждат и поддържат пътища и пречиствателни съоражения.
“Не веднъж проекти са спирани или забавяни поради неадекватно отношение на общините”, припомня Илияз. Местните администрации често не спазват сроковете за кандидатстване, не подготвят изрядно необходимата документация или са мудни при изпълнение на законовите процедури за старт на проектите. Причината е, че не разполагат с достатъчно подготвени кадри, отчита народният представител.
“Затова създаването на административен капацитет от висококвалифицирани експерти с опит като инженери, икономисти, финансисти, които да получават подобаващо заплащане, е сред приоритетите на българските общини след 1 януари 2007 г. В противен случай усвояването на евросредства ще остане за тях само химера”, предупреждава Илияз.
Служителите в общините са обект на масирана обучителна кампания в последните месеци, но тя се извършва некоординирано,  смята още депутатът. Често общинските експерти участват в еднотипни семинари и слушат позната информация.
“Кметове от моя избирателен район се оплакват, че изобщо не могат да разчитат на своите служители, които постоянно са на обучения”, казва Илияз. Тя отправя призив към министерствата, които са управляващи органи на оперативните европрограми и към всички, които осъществяват обученията по тях, да координират действията си. В случай, че това не даде резултат Илияз смята, че министерство на финансите като отговорно за целия процес по усвояване на средствата трябва да изготви обща Национална програма за обучение на кадри по европрограмите.


Прочетено: 2247 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
singing in the rain :))) Малката Бургаски залез.JPG Черноморец Бургас късче от Морската градина бункер Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Конкурс прическа Бургас 2009 ВИК УСЛУГИ БУРГАС Духовности Пристанище Приморско Неизползваната жп линия в парк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development