Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Екологични организации искат национален референдум за “Натура 2000”



06 Декември 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



 Инициативната група “За защита земята на дедите ни” счита, че е налице вътрешно-административна процедура по определяне на защитените зони на МОСВ, която нарушава Конституцията на Република България и създава предпоставки за задълбочаване на корупцията на най-високите етажи на властта. Тя е сформирана във връзка с обявяването на защитените територии в изпълнение на Европейската директива “Натура 2000”. Нейният председател Йонка Савова е изпратила жалба до националния омбудсман на Република България Гиньо Ганев.
 “Директивата 43/42 на Европейската комисия не се занимава с въпросите на вътрешните процедури по определянето на тези зони. Изцяло на страната-членка е оставен и въпросът по предлагането на списък със защитени зони. По поръчка на МОСВ с министър Джевджет Чакъров се прави проучване и оценка на територии, които се предлагат от държавни органи , научни и обществени организации. На никого не е ясно по какъв критерий министърът определи тези органи”, се казва в жалбата. “Преди да се обявят защитените зони съгласно чл. 9 от закона е трябвало по инициатива на МОСВ и Министерството на земеделието и горите да се проведат обществени кампании за разясняване на предназначението и целите на защитените зони. Този етап в нарушение на закона е изцяло прескочен.“ , възмутени са членовете на инициативната група. Според тях е недопустимо хората да научат, че имат имоти, подлежащи на специален режим на ползване в такава защитена зона, едва когато списъкът бъде публикуван в “Държавен вестник” . Те смятат, че до този момент всичко е далеч от прозрачността и обществения контрол.
В жалбата до омбудсмана е приложена и декларация, подписана от природозащитните организации от Алианса на Обединение НПО “Витоша 2002”, в която се настоява “Натура 2000” да се управлява от компетентни и почтени хора. Те настояват още да се насрочи национален референдум, на който населението да се произнесе дали иска да се промени статутът на 37 % от територията на страната . С декларацията се иска и оставката на Джевджет Чакъров заради дискредитиране на европейската мрежа “Натура 2000”.


Прочетено: 2291 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
9 мая 2015 года Римокатолическата черква Глухарчета Бургас-моста Учебници CALLAN метод Старият Бургас Флора Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Декоративни дървени конструкций Републиканска след ремонта Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development