Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Депутат настоява за психолози в детските градини



27 Ноември 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



Детските градини също да осигуряват психологическо наблюдение над децата ще предложи пред Министерство на образованието депутатът от ДПС Фатме Илияз. В момента в детските заведения няма психолози, което според народния представител е повод за тревога. “Това е възрастта, в която се оформят моделите на поведение. Без професионална намеса може да се окаже, че бъдещите ученици не са подготвени за новите условия в българското училище.”- смята Илияз. Депутатът отчита факта, че финансов ресурс за разкриването на щат във всяка детска градина няма. Според народния представител би могло обаче определен брой психолози според големината и нуждите на мрежата от детски градини в отделните градове да работят към общината и по график да наблюдават и консултират децата, родителите и педагозите, работещи там. Илияз ще отправи предложението към министъра на образованието Даниел Вълчев по време на обсъжданията на промените в Закона за народната просвета.
Депутатът приветства намерението на ведомството да промени нормативната база, така че всички училища да имат психолози. В момента учениците в малките училища са лишени от специализирана психологическа помощ. Причина са нормативните изисквания, според които работно място за длъжността "педагогически съветник" може да се открива за училище или група училища с над 500 ученици в едно населено място. Два щата за длъжността се разкриват в училищата с над 1200 ученици.
По данни на СБУ към КНСБ в 180 училища на бургаска област има едва 40 психолози. В останалите учебни заведения, които имат право на щат, длъжността “педагогически съветник” се заема от педагог или преподавател по друг предмет. “И ако досега това е било достатъчно, то вълната от училищно насилие, към която всеки ден се добавят нови, все по - тъмни щрихи, налага вземането на незабавни мерки и назначаването на наистина квалифицирани кадри”- смята народният представител.
Парадоксално е, че заради изискването за минимален брой на учениците, психолози няма в повечето бургаски професионални гимназии, където се обучават предимно момчета и при които агресията е присъща за възрастта и най-трудна за овладяване. Практиката показва също, че в повечето случаи статутът на педагогическите съветници е неясен. Освен преките си служебни задължения те често биват превръщани и в администратори. Обичайна практика е именно педагогически съветници да бъдат назначавани за зам. директори.




Прочетено: 2386 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Aerogara Byrgas Конкурс прическа Бургас 2009 Етнографски Музей БУРГАС Бургас, ФЛОРА 2009 BSB централна градска тоалетна Бургас., ФЛОРА 2008 Лалета от Бутик само черноморец бургас Жълто подрумиче Приятелки в три цвята
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development