Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

България е на 6-то място по образование в Централна и Източна Европа



06 Ноември 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info





България се нарежда на 39-то място сред 125 изследвани държави в света и по ниво на образованието по данни на Центъра за икономическо развитие. По отношение на макроикономическата стабилност България е на трето място в страните от Централна и Източна Европа и на 35-то в света.

Държавите от Централна и Източна Европа имат предимство при развитието си в областта на средното и висшето образование, както и на професионалното обучение. Това съобщи Георги Прохарски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), цитиран от сайтът Инвестор.бг. България също има високи показатели в тази сфера.

В началното обучение България се нарежда на 39-то място сред 125 изследвани държави в света и на 6-то място в 12-те страни от региона. В областта на висшето образование страната ни е съответно на 62-ро и 8-мо място. По двата показателя водеща позиция заемат Гърция, на 11-то място в света и Словения – на 26-то.

Като други предимства на региона се отбелязват нивото на готовност на бизнеса и икономиката да приема нови технологии, както и нивото на управление на фирмите. По този показател България е на седмо място в региона, а Словения е на първо място.

Един от най-слабо развитите аспекти в икономиката на Централна и Източна Европа е институционалната рамка за развитието на бизнеса. По този показател България е на 108-мо място. Най-предно място заема Кипър, които се нареждат на 35-то.

Друг слаб показател е нивото на иновативност на бизнеса, като България се нарежда на 87-мо място в света и на 9-то в региона. Оценките са, че регионът има потенциал за развитие. Предимствата са географското разположение, населението и природните ресурси, с които разполага.

Страните от Централна и Източна Европа се намират в средата на глобалния индекс по конкурентоспособност. Първите места се заемат от Северна Америка, Западна Европа, Далечния изток и страните от Северна Африка. На върха сред страните от ЦИЕ по повечето показатели е Словения, а България се намира на средни позиции между Румъния и Македония.




Прочетено: 2190 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
УНИВЕРСАЛНА МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И БЕТОН, СВАЛЯНЕ НА СТАРИ МАЗИЛКИ ROKAMAT-2500 ЛВ. xx врабец Зима в Странджа залез майк МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND Pepi Старите бургазлии разказват Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря Бургаска къша
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development