Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Иде бум на сделките с имоти заради ЕС



28 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Засилено търсене на недвижими имоти прогнозират брокерите през следващите месеци след новината за членството на България в ЕС от 1 януари догодина.
Активността ще се усети най-сериозно на жилищния пазар, главно заради очакванията за покачване на цените след присъединяването.
Според управителя на агенция "Явлена" Страхил Иванов в София тя вече е факт, като през последните два месеца се наблюдава засилен интерес към покупка на жилища.
Показателен е и срокът на сделките - ако доскоро той беше 3-4 месеца, в момента сделка се сключва след максимум месец-два търсене, коментира той.
Подобна е ситуацията в малките и средните градове на страната. По данни на местни нотариуси за последните 7-8 месеца на места са сключени сделки, колкото за цялата 2005 г., посочиха от "Явлена".
Според Страхил Иванов тази ситуация на пазара ще се задържи и през следващите 3-4 месеца, като до края на годината се очаква броят на сделките с имоти в страната да повтори рекорда от 250 000, поставен през 2005 г.
На подобно мнение застана и председателят на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) Орлин Владиков, според който българският имотен пазар ще повтори развитието на този в Чехия, Полша и Унгария преди влизането им в ЕС. Последните месеци преди присъединяването им броят на сделките с имоти в тези страни нарасна с 25-30% спрямо предни години. Активност имаше във всички сегменти на пазара - жилища, офиси, складови, търговски площи, заради очакванията за ръст на цените. Очаквам това да се случи и у нас, обясни той.
Светослава Георгиева от "Адрес недвижими имоти" също очаква динамично търсене на жилища през последните месеци на годината. Пазарът тогава обичайно е силен, но сега катализатор ще е и датата за членство в ЕС, посочи тя. От "Адрес" обаче уточниха, че активността на софийския пазар през лятото се е дължала не толкова на оптимистичните прогнози за членството ни в ЕС, а по-скоро на отмиращата тенденция към сезонност на търсенето.
През последните месеци определено имаше засилено търсене на жилища, но част от продавачите, предимно на старо строителство, оттеглиха офертите си на пазара в очакване да продадат по-скъпо догодина. Скок на цените обаче не се очаква, предупреди Георгиева. Според агенцията през първите 2-3 месеца на 2007 г. дори ще има известен застой на жилищния пазар.
Разочарование на продавачите, които са очаквали сериозно поскъпване на имотите след 1 януари 2007 г., предрече и Орлин Владиков. Голяма част от хората у нас си мислят, че с влизането ни в ЕС цените на всички имоти ще се вдигнат и възлагат прекомерни надежди на пазара. Всъщност през следващите години се очаква плавно поскъпване на недвижимата собственост и същевременно сегментиране на пазара на нисък, среден и висок клас имоти. Това до голяма степен ще определи цените, както и темповете, с които те ще се покачват, обясни председателят на НСНИ.
Ако допреди година цените на панелните жилища в София се вдигаха с по 40-60%, с колкото и тези на новото тухлено строителство, то сега вече темповете на поскъпване в двата сегмента ще са много различни, обобщи Орлин Владиков.
Според него с най-висок темп ще поскъпва новото луксозно строителство, както при жилищата така и при бизнес площите. Става въпрос за сгради с отлично местоположение и качествено изпълнение. Очаквам техните цени следващата година да се покачат с между 8 и 12%, докато поскъпването на масовото строителство ще е в рамките на 5-10%, коментира той.
Според брокерите са нереални и очакванията цените на имотите у нас да се изравнят с тези в големите западноевропейски столици заради разликите в икономическото развитие, покупателната способност на населението и състоянието на инфраструктурата.
Активно търсене се очаква и на пазара на земя и на офис площи, коментират още брокерите. Според председателя на FIABCI - България Валентин Съйков недостигът на качествени офиси у нас ще продължи и през следващите 1-2 години. Причините са навлизането на големи компании и разширяването на бизнеса на тези, които вече са на пазара, както и нуждата от работни площи за служителите на европейската бюрокрация. Постепенното излизане на българските компании от офисите в жилищни сгради пък се очаква да доведе до засилено търсене на по-нисък клас помещения, съответно при по-малък наем - в рамките на 7 до 10 евро/кв. м.


Прочетено: 2805 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Арина Флора Бургас 2009 Списание Влъхвите Ботева лека вечер Конкурс прическа Бургас 2009 ЛОНДОН Бургас врабец горноезеровски циганин нощен бряг
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development