Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Българите работят дълго, но непродуктивно



19 Септември 2006, Вторник


Автор: Burgas Info



България се нарежда на едно от челните места в ЕС по продължителност на работната седмица, но поради относително посредственото качество на работната сила и слабите синдикати многото работа не води автоматично до по-бързо нарастване на заплащането.
Това сочат данни от 2005 г. на доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, анализ на "Икономист интелиджънс юнит" (ИИЮ) за българския пазар на труда и публикации в западната преса от последните дни.
България следва тенденцията на повечето от новоприетите държави - членки на ЕС - най-много работят в Естония и Литва, а най-малко - в Италия и Франция. Официално у нас се работи 40 часа в седмица при 48 часа максимално допустими според действащата директива на Еврокомисията.
В доклада обаче се посочва, че недостатъчно активната позиция на синдикатите е основната причина да няма и помен от усилие работната седмица да бъде намалена до 35 часа, например както е във Франция. ИИЮ също откроява България като страна със сговорчиви профсъюзи и без сериозни стачки през последните години.
В България се работи сравнително дълго, но страната отстъпва сериозно от европейските стандарти по ефективност. Според чуждестранни инвеститори продуктивността на българските им предприятия в началото на дейността е до 7-8 пъти по-ниска от тази на европейските. Спрямо ниското заплащане, на което се съгласяват (основната заплата е близо два пъти по-ниска от тази в Латвия, в момента най-бедната в ЕС), българите предлагат относително добри начални умения, но много хора продължават да емигрират и е особено трудно да се намерят добри счетоводители и мениджъри, посочва ИИЮ.
Въпреки това сходната култура и манталитет са достатъчно основание поне в следващите 5-10 години България да привлича голям инвеститорски интерес от западни компании, допълват от "Икономист".





Прочетено: 2239 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж3 вечерен Бургас Конкур глазами зрителя Pepi Велодорожка Мебелна Фабрика ДИЕЗ Флора Бургас 2009 деца
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development