Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ГЕРБ Бургас показва “златните” български майстори на изложение в Несебър



23 Август 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



Сдружението удостоява със специален приз участничка в изложението.


Майстори – занаятчии от цялата страна ще изложат свои произведения в хотел “Марина палас” в Несебър на 25 август /петък/.
Това е първото по рода си изложение на българските занаятчии, което се прави в морския град.
Събитието е съвместна инициатива на Регионалната занаятчийска камара и ГЕРБ Бургас.

“Целта ни е да популяризираме произведенията на българските занаятчии, които с десетилетия съхраняват и препредават на поколенията народните традиции”, заяви регионалният координатор на ГЕРБ Бургас Димитър Николов.
Според него е важно да се създаде автентична туристическа атракция и туристите да се запознаят с традиционните занаяти и с богатия и автентичен български фолклор.

Събитието ще бъде открито от Председателят на УС на сдружение ГЕРБ – Душана Здравкова.

Специални транспаранти ще бъдат поставени на летище Бургас с покана към чужденците да посетят изложението.
Тези от тях, които желаят ще влязат в ролята на майстори и ще могат сами да се пробват в изработването на български сувенири.

В рамките на един месец несебърлии и гостите на града ще имат възможност да разгледат автентични произведения на народните художествени занаяти и изкуството.

Над 30 майстори - занаятчии от цялата страна ще представят художествена керамика, медникарство, дърворезба, рисуване на стъкло и порцелан и много други уникални по себе си български занаяти .

Една от участничките в изложението е софиянката Йоланта Ценова. Потомствен майстор медникар, Йоланта е от малкото жени в България упражняващи този занаят.
Смята, че съхранявайки старинния занаят и едновременно с това модернизирайки го, българският майстор чрез своя труд ще може да влезе не само в музеите, а и да живее в съвременния бит.

Специално за събитието бургаското сдружение ГЕРБ учреди приз “Златни ръце” за принос към опазване и съхраняване на българските традиции.
С първото отличие ще бъде удостоена Йоланта Ценова.
Тя ще получи почетната грамота от регионалния координатор на сдружението Димитър Николов.

“Искаме да покажем уважението си към тези наши творци, оценявайки професионализма и доказаните им умения в занаята. България има нужда от тях, от таланта им и от уникалните произведения, които правят запазвайки българските традиции и дух ”, заяви Димитър Николов.

Призът “Златни ръце” ще се присъжда всяка година по време на изложението на българските майстори - занаятчии, което ще се превърне в традиция.




Прочетено: 2483 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Професионални Кокили!!! primorec Етнографски Музей БУРГАС самолет ГРАФИЛА 2009, Бургас Велодорожка Маската Момчета Община Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 Странджански извор
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development