Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Надка Караджова с наградата „Нестинарка” от Фолклорния фестивал в Бургас



23 Август 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



Тази година журито, на Международния фолклорен фестивал с председател проф. Иван Маразов, присъди националната награда за изпълнител на български песенен фолклор “Нестинарка” на Надка Караджова.
“По-скъпа от българската публика за мен няма. Българската летва е толкова висока, че съм отговорна да я държа такава.
Стъпвам на бургаската сцена като в олтар. Тук за първи път изпях една от най-любимите си песни ”Планино, Стара планино”.
Публиката ме направи това, което съм.
Благодаря на общината, на кмета на Бургас и на организационния комитет, че съм заслужила тази тежка и отговорна награда. Това е най-голямата награда за мен”, каза от сцената развълнуваната певица при получаването на статуетката.


Една от загадките на България, е родена сред многото обикновени момичета в село "Три водици", край гр. Пазарджик (в Централната част на България). Расте, заобиколена от блестящи певци и музиканти, които изпълват нейното крехко съзнание с обаянието и неповторимата красота на песните и свирните от този, изключително богат на фолклор край.
Надка Караджова е родена на 14 март 1937 година, а през 1953, благодарение на най-известният български фолклорист и незабравим композитор и диригент Филип Кутев, се докосва до своята детска и моминска мечта, стаена дълбоко в кътчетата на нейната душа. Тя става част от древното народно изкуство – еманация на духовната същност на един народ беден, но талантлив и емоционален, събрал мъдростта на времето и изпитанието. Едва 16 годишна, тя успява да блесне с таланта си и да стане една от 45-те певици, представляващи българското вокално богатство, събрано в Държавния ансамъбъл, с диригент Филип Кутев. Надка издържа на проверката на времето – неумолимо и безкомпромисно, за да служи на изкуството и хората в продължение на цели 40 години в рамките на ансамбъла. Освен хоровия репертоар, солистката събира и разработва свой личен архив – огромен, престижен, недостижим, достигащ цифрата от 350 песни.
След като се разделя с кариерата си в Държавния ансамбъл и взима участие в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България", Надка Караджова, заедно с дъщеря си Светла Караджова, основава КВАРТЕТ "СЛАВЕЙ" и тръгва с него по света, за да накара всеки свой слушател, в което и да ъгълче на планетата, да потръпне от силата на нейното изкуство и да изпита преклонение към достолепните традиции на БЪЛГАРИЯ.
За 50 годишната си творческа дейност Надка Караджова е носител на редица престижни награди и отличия като: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо", втора награда на Би Би Си за поп музика с песента "Заблеяло ми агънце", отличията "заслужил" и "народен" артист и още много международни награди. Тя има зад гърба си над 13,500 концерта, стотици студийни записи в Българското национално радио, 27 албума, много филми, заснети от Българската национална телевизия и огромен репертоар от неповторими фолклорни шедьоври.
КВАРТЕТ "СЛАВЕЙ" е изключително известен по целия свят. Основан е през 1991 година от несравнимата българска фолклорна певица Надка Караджова. Останалите три гласа в квартета са всепризнати солистки от Държавния ансамбъл "Филип Кутев"-Светла Караджова, Лиляна Галевска, Стоянка Лалова.



Прочетено: 2611 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
 мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Цветя Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ бял минзухар Цветя Художник козунак Декоративни дървени конструкций Конкурс прическа Бургас 2009 pepi pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development