Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За своя празник Несебър се сдоби с нов символ



16 Август 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



На своя празник 15 август – Св.Успение Богородично, несебърските граждани се сдобиха с нов символ на града си – Статуя на древен рибар, чийто автор е Ставри Калинов.
Статуята се осъществи по предложение на Инициативен комитет и с активното спомоществователство на „Форд Нокс” ООД и спонсорството на „Пайонип девелъпмънт” ЕООД, „Дженерал Травел Тур” ООД, „Галакси Пропърти Груп” ООД, „Пиринска туристическща компания” АД и „”ВРЗ.Вола.” ЕООД.
В присъствието на министри, депутати, известни личности, много граждани и гости, паметникът бе открит от Президента на РБългария Георги Първанов и кмета на община Несебър Николай Трифонов.
В своето слово държавният глава заяви, че в Несебър - перлата на българското Черноморие, е изключително предизвикателство, пред портите на град - Световното културно –историческо наследство да се съгради нов паметник, който естествено да се впише в тази хилядолетна среда.
Авторът Ставри Калинов поясни, че скулптурата представлява „новия Ной в търсене на обетована земя и може би гълъбът е намерил в този благословен несебърски бряг спасението”. Паметникът бе осветен от Н.В.Пр.Сливенския митрополит Йоаникий.
Макет на статуята бе връчена на президента при срещата му с музейните работници и международните делегации, гостуващи за празника на Несебър.

Първанов поздрави с 50-годишния юбилей наградените за активен принос през годините за развитието и утвърждаването на уникалния град.

Празничният ден продължи с тържествено събрание в Старата митрополия, където гостите от побратимените с Несебър градове, областният управител Любомир Пантелеев, кметът Трифонов и проф.Иван Маразов поднесоха своите приветствия и слова в чест на юбилейната годишнина. Бизнесмени от общината подариха за празника на града песен, в изпълнение на Антон Радичев.
Граждани и гости имаха възможността да се насладят и на изпълненията на ФА „Слънчев бряг” с ръководител Данислав Кехайов на площад „Месамбрия”.
Финален акорд на празничния ден бе гала-спектакъл на НФА „Пирин” на Амфитеатъра в античния град. На тържествена церемония бяха връчени званията „Почетен гражданин на Несебър” на Пенко Апостолов, инж.Симеон Мицов и Николай Трифонов. Водещ на церемонията бе любимият на няколко поколения актьор Васил Михайлов, който зарадва публиката със спонтанно изпълнение на песента от филма „Капитан Петко войвода”.
С изключително ефектен пиротехнически спектакъл оцветил августовската вечер и на фона на песента за Несебър на Митко Щерев приключи изпълненият със събития празничен ден.



Прочетено: 4647 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хотел приморец Египет Кайро над Ахелой Конкурс прическа Бургас 2009 Бургаският мост през 2011 г. камини vvz Welcome СУЕТНОС аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development