Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За своя празник Несебър се сдоби с нов символ



16 Август 2006, Сряда


Автор: Burgas Info



На своя празник 15 август – Св.Успение Богородично, несебърските граждани се сдобиха с нов символ на града си – Статуя на древен рибар, чийто автор е Ставри Калинов.
Статуята се осъществи по предложение на Инициативен комитет и с активното спомоществователство на „Форд Нокс” ООД и спонсорството на „Пайонип девелъпмънт” ЕООД, „Дженерал Травел Тур” ООД, „Галакси Пропърти Груп” ООД, „Пиринска туристическща компания” АД и „”ВРЗ.Вола.” ЕООД.
В присъствието на министри, депутати, известни личности, много граждани и гости, паметникът бе открит от Президента на РБългария Георги Първанов и кмета на община Несебър Николай Трифонов.
В своето слово държавният глава заяви, че в Несебър - перлата на българското Черноморие, е изключително предизвикателство, пред портите на град - Световното културно –историческо наследство да се съгради нов паметник, който естествено да се впише в тази хилядолетна среда.
Авторът Ставри Калинов поясни, че скулптурата представлява „новия Ной в търсене на обетована земя и може би гълъбът е намерил в този благословен несебърски бряг спасението”. Паметникът бе осветен от Н.В.Пр.Сливенския митрополит Йоаникий.
Макет на статуята бе връчена на президента при срещата му с музейните работници и международните делегации, гостуващи за празника на Несебър.

Първанов поздрави с 50-годишния юбилей наградените за активен принос през годините за развитието и утвърждаването на уникалния град.

Празничният ден продължи с тържествено събрание в Старата митрополия, където гостите от побратимените с Несебър градове, областният управител Любомир Пантелеев, кметът Трифонов и проф.Иван Маразов поднесоха своите приветствия и слова в чест на юбилейната годишнина. Бизнесмени от общината подариха за празника на града песен, в изпълнение на Антон Радичев.
Граждани и гости имаха възможността да се насладят и на изпълненията на ФА „Слънчев бряг” с ръководител Данислав Кехайов на площад „Месамбрия”.
Финален акорд на празничния ден бе гала-спектакъл на НФА „Пирин” на Амфитеатъра в античния град. На тържествена церемония бяха връчени званията „Почетен гражданин на Несебър” на Пенко Апостолов, инж.Симеон Мицов и Николай Трифонов. Водещ на церемонията бе любимият на няколко поколения актьор Васил Михайлов, който зарадва публиката със спонтанно изпълнение на песента от филма „Капитан Петко войвода”.
С изключително ефектен пиротехнически спектакъл оцветил августовската вечер и на фона на песента за Несебър на Митко Щерев приключи изпълненият със събития празничен ден.



Прочетено: 4601 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пристанище Созопол до паркинга на Ремонт носачи Казанлък Бургас Кукерландия 2011, Ямбол wellcome to bourgas В Несебър pepi ФАРА НА АХЕЛОЙ газ Бургас, Богориди, 2003
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development