Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Откриват първата в Бургаски регион метан станция



10 Август 2006, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Евтиното и екологично гориво ще се предлага в Камено.




Първата в региона метан станция ще бъде официално открита в Камено във вторник - 15 ангуст, в 15 ч. от кмета на общината Димитър Которов.
Инвестицията на “Виго метан газ” е една от най- големите за общината и с нея се откриват нови работни места.
Почти всички видове транспортни средства могат да се възползват от сгъстения природен газ като гориво, който ще се предлага в метан станцията. Най- успешно тази технология се внедрява от собственици на автомобили, които правят голям пробег – таксита, товарни, обслужващи и доставни автомобили и мн. др. Според специалистите, вграждането на метан инсталация е икономически обосновано и за автомобили с по- малък среден пробег на година. Метановата уредба се самоизплаща за кратък период от време, като по този начин спестяват значителни средства.
С откриването на новата метан станция в Камено, се удължава газопреносната мрежа в общината, а общинската фирма “Камено газ” вече е с още един голям клиент. Чрез станцията вече ще е възможно да бъде доставян газ за училища, институции и пробмишлени потребители в региона.
Освен, че е екологично чист, природният газ е значително по- евтин в сравнение с всички останали горива. Според Зелената книга на Европейската комисия заместването на петролни продукти с природен газ означава по- малко емисии на въглероден двуокис, което е предпоставка за насърчаване на използването му. Автомобилите на природен газ са по- сигурни от бензиновите или дизеловите, както и от тези, използващи пропан бутан. До момента няма нито един автомобил в света, чиято бутилка да се е взривила. Метанът е по- лек от въздуха и в случай на изтичане се изпарява свободно във въздуха.
Оборудването на метан станцията в Камено е производство на водеща италианска фирма. Според европейските изисквания, през 2020 г. 10 % от автомобилния парк на ЕС трябва да е оборудван за работа с природен газ като автомобилно гориво. Сгъстеният природен газ намира приложение не само като автомобилно гориво. Под тази форма се продава също и на потребители, до които няма изградена газоразпределителна мрежа.
Като част от алтернативните горива метанът става все по- предпочитан в сравнение с петролните продукти. Причините за това са главно икономически – ниската цена на изминат километър, но немалко са и екологичните съображения, тъй като се отделят по- малки емисии вредни газове. Съставът на сгъстения природен газ е главно метан, като той е с по- високо октаново число и изгаря по- пълноценно. Около 60 % от замърсяването вследствие на човешката дейност се дължи на транспорта.
Природният газ се изпалзва в транспорта като заместител на петролните продукти в много страни по света. Използването му като автомобилно гориво може да намали отделянето на парникови газове с 20- 25 % в сравнение с най- новите разработки на коли, използващи за гориво петролни продукти.
В България най- масово това гориво се използва от таксиметровите коли заради по- ниската му цена. Те се ориентират най- бързо към това гориво най- вече заради големия месечен пробег, който им позволява само за 2- 3 месеца да възвърнат инвестицията си в преоборудване на автомобила.
България е и на първо място в света по темпове на увеличение на автомобилите на природен газ и на второ място по темпове на увеличение на броя на метан станции. Това са показатели, които показват бързо развитие на този сектор в страната.



Прочетено: 4824 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Дантела Pink For Sale Декабрь 2017 года Ива цвят Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Професиоанални Американски Кокили за Строители Истанбул рибари Американски Кокили за Строители Кокили за Строители моите цветя Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development