Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

50 години Несебър - град - музей



17 Юли 2006, Понеделник


Автор: Burgas Info



На 18 юли 2006 год. се навършват 50 години от обявяването на Несебър за музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение.

И макар интересът към Несебър и неговите паметници да датира още от началото на 19 век, все пак истинското системно изучаване на старините на града, както и основните дейности по реставрацията и консервацията в града, започват именно тогава.
Това е първият държавен акт, който обръща специално внимание на древния град и на неговия голям потенциал като туристически и курортен център, като средище на културен туризъм.

Следват години на интензивни археологически проучвания в града, извършвани от изявени български археолози. Разкриват се сгради от елинистическата епоха, проучват се крепостните съоръжения на античния и средновековния Несебър. Само месец след излизането на Постановлението, през август 1956 год. е открита и първата музейна експозиция в Несебър. Тя е малка, разположена е в църквата “Св. Йоан Кръстител”.

Пак по това време започват и мащабни консервационно-реставрационни работи на крепостните стени, църквите, стенописите в тях, възрожденските къщи. Нараства многократно числото на декларираните паметници на културата с национално и местно значение.
Всичко това съвсем закономерно довежда до международното признание. На своята декемврийска сесия през 1983 год., проведена в град Флоренция, Италия, Комитетът за световно наследство вписва Несебър в списъка на Паметниците на Световното културно и природно наследство. Така Несебър става един от седемте български паметника – световно наследство и единствения град в България, вписан в този престижен списък. От 1992 год. Несебър става член и на Организацията на градовете световно наследство.

Културните празници на града ще бъдат открити на 18 юли в античния театър с операта “Аида” от Джузепе Верди.
В постановката ще вземат участие именити български солисти, хорът и оркестърът на Бургаската опера.

На 20 юли на площад “Месамбрия” за пореден път ще бъде представен ритуалът „Хлябът на народа”, а на 21 сцената на амфитеатъра ще бъде домакин на постановката „Жени ми се, та ми се плаче” на театър „Искри и сезони”.
Два дни по-късно отново там ще има демонстрация на айкидо техники на националния отбор на Република Корея.

В археологическия музей на града на 25 юли самостоятелна изложба ще открие живописецът Владимир Кондарев. На следващия ден акцентът ще е отново на сцената на амфитеатъра, където ще се проведе детското шоу „Мини мис и мини мистър” с Илияна Балийска.

Програмата за месец август ще започне с постановката „Вражалец”в изпълнение на общински театър Несебър.




Прочетено: 3148 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ива цвят Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ етюд 01 ЛРД Созопол Три девойки ученички social distance “Бакти+“ Препарат за септични ями Исторически музей, Бургас Spirit of Burgas евро 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development