Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Симпозиум по скулптура и дърворезба в Ясна поляна



Ключови думи:
16 Юли 2007, Понеделник





Скулптори от Македония и Израел гостуват в Ясна поляна 18-ия симпозиум по скулптура от дърво стартира в Ясна поляна преди дни. До 31 юли в сърцето на Странджа 8 автори от страната и чужбина ще майсторят с длето дървени фигури. За четвърта година в симпозиум "Ясна поляна" има международно участие. Редом с българските автори проф. Милан Андреев, Никола Динев, Мирослав Банов, Стилиян Стилиянов, Невена и Светлозар Чавдарови ще твори Ален Редцепаджич от Македония и Левана Финкелщайн от Израел. Организатори на биеналето са община Приморско, кметството на село Ясна поляна и Съюзът на българските художници. 8-те участници в пленера са избрани след прецизна селекция. На всеки един от майсторите на длетото е предоставен необходимият дървен материал - странджански дъб, за да могат да моделират фигурите си. След приключване на симпозиума произведенията на участниците ще останат на разположение на кметството в странджанското селце и в община Приморско. Предвижда се на 31 юли дървените фигури, сътворени по време на пленера да бъдат наредени в галерията в центърът на селцето. "Симпозиумът превърна Ясна поляна в най-склуптърното селце на България", казва кметицата на Ясна поляна Стоя Янчева. 8-те майстори на длетото ще имат и обща творба - специална табела, на която ще бъде изписано името на селото. ОЩЕ В Ясна поляна се провежда и пленер за деца, под мотото "Странджа - гората в моя живот". В първата му десетдневка се включват 15 деца от селцето заедно с техни връстници от бургаското сдружение "Кварц" - България. Малчуганите ще съчиняват стихове по ръководството на бургаската поетеса Калина Тельянова. Други техни връстници пък ще усвояват рисуването върху текстил и тъкането на стан със странджански мотиви. В тънкостите на този занаят ще ги посвещава Валентина Димитрова, преподавателка по текстил в хуожественото училище в Сливен. Във втората десетдневка на пленера ще участват деца от Долно Езерово, с ръководител Величка Колева. Носителката на награда "Пегас" Роза Боянова ще ги обучава на поетична словестност. Ще гостуват представители на софийската фондация "Сълзица за вас" - поетесата Тони Борисова, която е правнучка на Захари Стоянов и съпругът й кинооператорът Александър Борисов.

18-то издание на Националния симпозиум по скулптура в дърво започва тази вечер в Ясна поляна и ще продължи до 31 юли. Съгласно определения статут в пленера ще участват 5-ма автора, които се избрани след прецизна селекция. И тази година съпътстващо събитие ще бъде детския пленер под надслов “Странджа- гората в моя живот.



Прочетено: 8094 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пластири за отслабване Hoodia (Худия) За Майсторите!!!!!!! Професионални Кокили!!! Кафе Карамел Синята пеперудка Pepi аз  като бебе с майка ми Жълтурче.jpg централна градска тоалетна Pepi бял минзухар
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development